En analys av NBA slutspelet som startar den 13:e april. Tankar, funderingar, matchups och mycket annat.

ÖST

Milwaukee Bucks (1) vs Detroit Pistons (8)

Milwaukee kommer in med ligans bästa record, 60 vinster. Man kommer att ha hemmafavör genom hela slutspelet och detta är betydelsefullt ifall man skulle hamna i en match 7. Bucks säsong var över förväntan men inte pga Giannis Antetokounmpo utan Brook Lopez av alla spelare har gjort om sig totalt. Sina första 8 säsonger sköt Lopez 0.1 trepoängare den här säsongen sköt han 6.3 per match och satte 2.3, Brook har verkligen tagit sin roll på största allvar och under coach MIke Budenholzers har hela Bucks anfall tagit stora kliv framåt. Han har fått laget att förstå att spacing är en av de viktigaste delarna i dagens basket och med traden av Nikola Mirotic kommer ge ännu mer ytor för Giannis att operera i paint. Mirotic har varit skada en längre tid nu men är förväntad att komma tillbaka i slutspelet. Detta i kombination med Antetokounmpos förmåga att ta sig till korgen ifrån vart som helst på planen gör detta Bucks till ett väldigt farligt lag. Hans dragningskraft kommer alltid att vara ett problem för motståndet, motståndet får välja sitt gift Giannis layups/dunkar hela matchen om man skulle vilja spela honom så han är i iso oftast eller att man kollapsar defensiven och han kan kicka ut bollen till en öppen spelare för tre. Det som många lag har försökt göra är att baka tillbaka till frikastlinjen ungefär när Giannis har bollen för att låta honom skjuta från tre då han bara skjuter 20-25% därifrån, detta kan funka men jag har svårt att se att en sådan strategi kan hålla en hel serie då Giannis bokstavligt talat kan dunka över huvudet på folk. Andra hot Bucks har förutom Lopez och Giannis är Khris Middleton. Middleton har haft en All-Star säsong bakom sig och han varit en riktigt bra "andra fiol" för Milwaukee i år. Hans skytte är något som är ett stort plus då han skjuter 44% från golvet och 38% från tre, han har kvaliteter för att vara ett andra alternativ framåt och kompletterar Giannis bra. Han är väldigt effektiv när det gäller midrange game, han har också en floater som är effektiv speciellt när Khris är något längre än de flesta som guardar honom. Han kan på ett bra sätt komma till sitt skott bara han får utrymme till att göra det, han har bra längd för sin position på båda sidor bollen ska sägas inte bara framåt och han kommer vara ett problem för många lag under slutspelet.

Nycklar till framgång

 • Spacing
 • Giannis
 • Paint defense

En av nycklarna i denna matchup mot Pistons är spacing. Lopez, Mirotic, Middleton och Bledsoe kommer alla spela en stor roll bredvid Giannis, spelarna måste hålla sina positioner ute vid trepoängslinjen för att ge Antetokounmpo yta att operera i som man gjort under säsongen, nu än mer än tidigare. Andre Drummond kommer att stå i paint för att försöka försvara sin korg och Bucks måste få ut honom därifrån för att det ska bli lättare. Lopez kommer vara en viktig kugge och att använda honom och hans gubbe (Drummond) i pick and pop situtationer kommer vara något man bör gör fram tills Pistons kommer med ett svar. Drummond kommer att få det jobbigt i sånna lägen då han måste ta ett beslut, följa med Lopez upp eller sjunka neråt för att skydda korgen och eventuellt hamna i foulproblem då Giannis kommer att möta honom vid korgen varje gång läge ges.

Giannis är en nyckel. Hans atletiska förmåga är något ur en film och Pistons har inga svar att ge mot honom. Om Griffin guardar honom kommer han gå in i post, om Drummond guardar honom kommer han att löpa förbi honom 9.5/10. Ja, de kan sjunka ner i paint för att låta honom skjuta utifrån men jag har svårt att se att han kommer acceptera det en hel match eller att Bucks inte justerar till deras försvar. Giannis kommer vara en faktor oavsett hur bra Pistons defensiv är, han har fler medspelare som kan ge honom understöd och anfallsspelet har mer flow i sig än tidigare år.

Paint defense. Bucks är en av ligans bästa försvar, topp 5 men deras paint defense har varit dåligt i några år nu. Man är tunna under korgen och med Blake Griffin och Andre Drummond som ens motståndare kommer man få det tufft att hålla borta dessa från att ta offensiva returer. Det kommer bli intressant att se vad man gör för justeringar, det kommer bli tufft det är dock ett som är säkert.

(

)

Pistons kämpade in i det sista för att ta sig till slutspelet, Hornets var hack i häl tillsammans med Heat in i det sista. Det såg länge ut som att Pistons inte skulle behöva oroa sig för striden runt sträcket men man hamna i en svacka och man förlorade ett antal viktiga matcher samtidigt som man hade sin viktigaste spelare skadad i Blake Griffin. Man tog sig dock vidare med ett .500 record på 41-41. Säsongen för Detroit Pistons kan man bara förklara som en enda stor berg och dalbana. I början av säsongen såg man riktigt hemskt ut, skyttet var nere i botten och man kunde knappt komma över 100 poäng många av matcherna, man var inte ens nära slutspelet även om Griffin på en indivduell nivå var påväg mot sin bästa säsong någonsin, han hade några skavanker men inget allvarligt som tidigare i Clippers sen kom det bästa beslut Pistons organisation gjort på länge och det var att ta in Wayne Ellington efter att denne blivit waived av Miami Heat. Innan Ellington kom in var Pistons förankrade i botten skottmässigt, procenten var knappt 30-35% från golvet som ett lag men Wayne vända allt upp och ned. Pistons gick på säsongens winstreak, man vann 10 i rad och sköt som att man var Golden State, nära 50% från golvet. Ellington, Kennard, Griffin, Galloway alla dessa spelare sköt runt 45-50% från tre under denna period och det såg ut som att man skulle vända på steken illa kvickt. Men allt som går upp måste komma ner igen och ner föll man, hårt! Efter denna winstreak föll man tungt två matcher i rad där man inte ens gick över 80 poäng i någon av matcherna och man såg ut som det vanliga Pistons igen. Detta har stannat kvar lite än men man har en hyfsad matchup i paint mot Bucks.

Nycklar till framgång

 • Griffin
 • Poäng i paint
 • Försvar

Blake Griffin kommer som sagt in i detta slutspelet i sin bästa form någonsin. Han är en otroligt bra allroundspelare numera, han skjuter treor på en jämn nivå, courtvision och postup gamet är on point. Han har dock senaste tiden dragits med en knäskada och om han inte kan spela så är Pistons ute på djupt djupt vatten.

Man måste utnyttja missmatchen i paint. Detta är otroligt viktigt då man har ett ganska bra övertag i paint mot Bucks, Drummond kommer troligen snitta runt 16-17 returer per match här och både Blakes och Andres fysik kommer spela en stor faktor i Pistons framgångar då skytte är en färsk vara som inte håller hela tiden, som vi sett med detta lag.

Försvaret ser bra ut statistiskt sett men i slutspelet är det matchups som kommer utnyttjas till tusen. Drummond kommer verkligen att få jobba med att hålla Lopez medans Bruce Brown eller Langston Galloway kommer bli uppätna i midrange av Middleton. Bledsoe har den bästa matchupen mot Ish Smith och Reggie Jackson då båda inte är toppförsvarer och Bledsoe har hittat vägen in i paint under säsongen mot Detroit för enkla poäng.

Toronto Raptors (2) vs Orlando Magic (7)

Toronto Raptors säsong har sett ut som vilken annan säsong som helst på senare år, man är uppe i toppen i öst och man har ett stabilt lag overall. Den här gången är det dock stor skillnad då man har Kawhi Leonard som dragkraft och han kan verkligen göra allt på planen. Kawhi är en lönnmördare på alla sätt och vis, många snackar om andra spelare men man glömmer bort att ta upp Leonard i konversationen. Han kan göra tysta 30 poäng och man höjer lite på ögonbrynen men inget mer, han är en riktigt vass spelare på alla plan verkligen från anfallet till försvaret och det ser inte ens svårt ut. Kawhi har snittat 26 poäng i år på fina 49% från golvet. Jag tror att många kommer fortsätta tänka på Toronto som laget från förra året, så är inte fallet i år i mitt tycke. Man har en stabilare grund och en superstjärna. Raptors är ett erfaret lag nu, Danny Green, Marc Gasol, Kawhi Leonard och Serge ibaka alla har varit med om att gå långt eller hela vägen i slutspelet och den mentala aspekten är otorligt viktig att ha med sig. Många av spelarna från förra årets uttåg mot Cleveland är kvar men man har utvecklats något enormt från året i Pascal Siakam, OG Anonuby till Fred Van Vleet, alla dessa är ett år äldre, ett år starkare mentalt och man har ett mål i sikte nu utan Lebron i vägen och det är finalen...som alla andra i öst men Raptors är "underskattade" och om man tror något på deras senaste form eller hur de spelat på senaste tiden så är det långt ifrån sanningen och jag tror med Kawhi i laget kommer man inte ha samma problem som man hade tidigare år med Derozan.

Gasol ger en annan demension i anfallet, hans playmaking från high post är outstanding och detta har coach Nick Nurse använt enda sedan Marc kom till Toronto. Ett play Raptors gillar att göra för Kawhi är att Leonard startar i hörnet, Gasol får bollen vid elbow, Kawhi sprintar uppåt mot Gasol sen snabbt byter riktning för en backdoor cut och Gasol dumpar ner bollen till Leonard för två enkla poäng. Det är sådan saker som gör att Gasol är så viktig, han gör de enkla spelen och gör sina kamrater bättre i processen.

Nycklar till framgång

 • Erfarenhet
 • Kawhi Leonard
 • Laget

Som jag skrev tidigare har laget mer erfarenhet av att gå långt i slutspelet. Kawhi och Danny har t om vunnit en ring redan och mentaliteten i laget är annorlunda från vart den var förra året. Raptors kommer att behöva den här erfarenheten ju längre fram man går och jag tror att man kommer att bli farliga.

Kawhi Leonard är mannen som ska ordna Torontos första ring, han har allt i princip vad det gäller att spela basket, han kan göra poäng på vilket sätt han vill samtidigt som han är lagets bästa försvarsspelare. Han kommer vara mycket viktigt för Raptors och Nurse vet vart han har sin stjärna mentalt.

Laget är definitionen av Toronto Raptors tycker jag, det finns många som man kan ta fram under året som varit riktigt vassa, inte minst Pascal Siakam som gått från klarhet till klarhet, han är med och utmanar om MIP i år helt klart. Laget i sig är inte så märkvärdigt men som kollektiv är man farliga, det finns mycket djup men också kvalitet. Det var dock djupet som var en falsk säkerhet förra året och jag hoppas att man har lärt sig något av vad som hände då. Under grundserien är det alltid viktigt att ha bra bänkspelare som kan ta över bördan men i slutspelet är det en annan rotation som gäller, den är tajtare och oftast spelar alltid en eller flera starters med bänkspelarna, detta var inte med i planerna förra året i Toronto men förhoppningsvis kan man lära av sina misstag.

Magic har varit ett ganska okej lag i år, Nikola Vucevic klev verkligen fram inför kommande FA och visade att han minsann också kan spela på en extra nivå ingen trodde han kunde. Magic förlitar sig på att han ska fortsätta leverera sina 20ppg 12reb här mot Raptors. Orlando precis som Pistons fick till en fin run med vinster i februari och det var där allt satt fart inför stundande sträckstrid, Magic spelade vinnande basket och Terrance Ross från bänken var en maskin. Många gånger vann man med stora siffror men man vann även några tajta matcher där även då Ross klev fram. Inför säsongen var det inga stora förväntningar på Orlando och man var ett rebuild lag men med Nikolas hjälp kunde man vässa spetsen lite extra för att klara sig till slutspelet för första gången sen 2012. I slutspelet mot detta Raptors kommer man in som klar underdog, inget konstigt i det. Jag tror att folk kommer vara lite blind över hur bra resultat Magic hade mot slutet, man ska aldrig titta på tidigare resultat när det gäller slutspel, det är ett vitt papper igen alltihop och även om Magic vann ett par matcher mot detta Raptors så håller jag inte riktigt så tung vikt bakom det. Matchupen är något som måste tas upp, även om Vucevic är en fin spelare så kommer han att få det tufft att prestera mot försvarsspecialister i Ibaka och Gasol, båda två är tidigare DPOY och en-mot-en kommer det bli en fajt, på det finns det andra spelare som är oerhört stabila i sitt försvarsspel och inte minst som lag är Raptors defensiv högt rankat. Jag tycker ändå coach Steve Clifford tagit detta Magic långt över förväntningarna och det kommer bli spännande att se om man kan störa Raptors, som jag skrivit i tidigare inlägg har Magic ett ganska simpelt spel ute på planen men man gör det bästa ut av det man har. DJ Augustin t ex är en spelare inte många tittar mot men han kan vara en nyckel för Magic om man får igång pick and roll med honom och Vucevic, jag tror att det kommer bli tufft om Orlando ska förlita sig på att Nikola ska göra post ups majoriteten av matchen. Deras defensiv har varit ett plus i kanten också.

 • Nikola Vucevic tar ett kliv till
 • Defensiven måste vara fläckfri
 • Clutch

Om Magic ska störa Raptors måste Vucevic kliva fram ännu mer, jag pratar om att dominera. 25 ppg 15 reb åtminstonde. Om detta händer kan man alternativt vinna båda matcherna på hemmaplan och eventuellt störa rejält på bortaplan.

Som sagt, Magics defensiv har varit topp 10 under grundserien och om man jobbar på och får stops i viktiga tillfällen i matchen för momentum kan man absolut göra något i denna serie. Det finns långa spelare i försvaret som kan störa runt korgen och få fingrar på bollen i passing lanes, detta är alltid viktigt.

Ross och Fournier, dessa två har visat gång på gång att man är clutch under slutsekunderna och i slutspelet kommer det alltid någon match att komma ner till en possession för att vinna matchen och båda dessa är inte rädda för att ta sista skottet.

Philadelphia 76ers vs Brooklyn Nets

76ers har haft en upp och ned säsong i år, framförallt startade man säsongen mediokert och Ben Simmons fick mycket kritik pga att han inte skjuter överhuvudtaget. Det fanns många frågetecken kring detta lag då man tappade mycket av sitt djup när det gäller bänken i Marco Belinelli och Ersan Illyasova med fler. Men laget höll sig ganska bra i öst under året, Joel Embiid visade upp mycket av sin potetial då han snittade nästan 30 ppg under en längre stund innan nyår. Jimmy Butler kom in i laget en bit in på säsongen och det var spännande att se hur han skulle passa in i laget där två spelare skulle gå före honom i rangordningen när det gäller usage. Innan trade-deadline kom Tobias Harris in i startfemman också plötsligt var 76ers en contender igen, det kommer bli spännande att se hur konstelationen under slutspelet kommer se ut för 76ers då man mest troligt kommer spela i alla fall av dessa fem starters med bänkspelarna. Den offensiva biten är inte det som oroar mig med Philly dock, defensiven är ett frågetecken då i princip bara Embiid är elit på den sidan av bollen. Philly kommer få det tufft längre fram i slutspelet när elitoffensiv i Raptors, Bucks eller Celtics kommer emot denna tunna defensiv.

Nycklar till framgång

 • Joel Embiid/Ben Simmons
 • Pick and roll försvar

Joel Embiid har en primematchup emot detta Nets, Nets som släpper in botten 5 mest poäng i paint och returer kommer få det otroligt jobbigt mot en av ligans bästa big men. Joel kommer gå hårt åt Jarrett Allen och Co inside med sina postmoves och dra mycket fouls på Nets big men. Simmons är en paintscorer, han gör inget annat än att göra poäng därinne och det är samma med honom, Nets kommer bli demolerade i paint om man inte kan göra något drastiskt.

Nets är väldigt moderna i sitt spel och man spelar mycket pick and roll med D'Angelo Russell med bollen, det är här Philly måste vara på sin vakt då beslutsfattningen måste vara snabb om man ska sjunka eller inte. Embiid får inte åka på foulproblem tidigt då kommer det bli tufft att hålla undan Nets pick and roll ännu mer. Defensiven i största allmänhet måste vara on point för Philly men eftersom pick and roll är en stor del av Nets anfall finner jag att detta är en punk som jag vill trycka på.

Väldigt fin säsong av Brooklyn i år, otroligt stabil avslutning också. D'Angelo Russell har klivit fram som en ledare för laget och är i snacket om MIP för i år. Nets även här har varit upp och ner under säsongen precis som många av östlagen i undre halvan. Deras spel efter nyår ryktes upp och även här var man heta och gick på en winstreak som Magic och Pistons. Det finns mycket att gilla med det här laget, Joe Harris och Spencer Dinwiddie är två spelare utöver Russell som har glänst i år och hjälpt laget att ta sig till slutspelet efter 4 år i lotteriet. Jag tror lowkey att den här matchupen kommer att bli väldigt underhållande och Nets kan knipa 1-2 vinster helt klart, speciellt på hemmaplan. Det kommer dock vara tufft om man inte tajtar till defensiven inside och gör något stort mot Joel Embiid.

Nycklar till framgång

 • D'Angelo Russell
 • Offensiven måste klicka
 • Inside D/returer

Russell måste fortsätta leda laget, hans spel måste upp en nivå till för att Nets ska hänga med 76ers monster till offensiv. Det är han som är kapten i Brooklyn och tillsammans med Harris och Dinwiddie måste man spela hjärtat ur sig varje match och verkligen komma i toppform för att störa Philly.

Philly har en fin offensiv, Nets själva måste få offensiven att klicka så att man kan hänga med. Jag har svårt att se att Brooklyn kommer få många stops under matchen med bra försvarsspel. Alla måste dra åt samma håll och veta vad som ska göras framåt samtidigt som D-Lo kliver upp en nivå eller två i kvalitet.

Embiid och åter Embiid. Allen måste verkligen spela lockdown defense mot Joel och hålla honom borta från den offensiva korgen vid returtagningen. Detta är bland de viktigaste faktorerna om Nets ska kunna göra något i denna matchserie.

**Boston Celtics (4) vs Indiana Pacers (5)

Oj oj oj, vart ska man börja med detta Boston Celtics...Säsongen har varit nära fiasko ett par gånger men individuella prestationer har räddat laget, interna bråk och stridigheter har rapporterats och kroppspråket har varit allt annat än bra. Man har åkt på några riktigt tveksamma förluster mot lag man bör ha vunnit mot samtidigt som man inte riktigt spelar så bra som man kan. Mycket har såklart varit Gordon Hayward och Kyrie Irvings skadefrånvaro förra året men var tillbaka i år, det har definitivt påverkat balansen i lagen samtidigt som Jayson Tatum fick för sig att han är nummer ett efter sin rookiesäsongen som slutade i succe. Många frågetecken under hela säsongen och laget har varit en jojo under säsongen i sina prestationer och man har inte kunnat nå upp till sin högsta nivå så som ville att de skulle göra innan säsongen. I denna matchup kommer man möta Pacers och dessa två lag är identiska på väldigt många sätt. Celtics måste dock utnyttja sin offensiva fire power till max, det är här den stora skillnaden är mellan lagen. Kyrie Irving måste kliva fram ordentligt nu, det är han som kan göra den största skillnaden och han måste ta tag i Bostons offensiv. Det är han som har bollen i sina händer och kan skapa något från ingenstans, ja skyttet måste vara med också men det är Irvings ledarskap som har fattats väldigt mycket i år för Boston, han snackar för mycket i media om att sticka därifrån i sommar och han fokuserar på fel saker, kommer han fortsätta göra det nu under slutspelet? Om så är fallet kommer Pacers att ta detta i 6 eller 7 matcher.

Nycklar till framgång

 • Offensiven
 • Fokus på det man ska göra
 • Tatum måste sluta skjuta midrange

Som jag skrev innan är offensiven en viktig nyckel för detta Boston. Man måste få det att klicka och få igång ett flow i spelet, det är för indivduellt, det är laget som vinner inte en spelare. Man har dock en nyckel i att dyrka upp Pacers defensiv som kommer vara intressant om Indiana kan lösa. Celtics vann senast mot Pacers och man gjorde 117 poäng i processen. Det viktigaste var att man ställde Aaron Baynes ute i hörnet, lät Myles Turner komma över för att hjälpa på slasher och slasher dumpade bollen till Baynes som hade smygit sig in från sitt hörn för en enkel dunk.

Fokusera på det som händer nu och snacka inte om sommaren eller nåt sånt skit. Det är många av spelarna som måste skärpa till sig och vara 100% med i matchen från början om man ska vinna mot detta lagoriterade Indiana.

Tatum skjuter alldeles för många skott och majoriteten av skotten är i den värsta av världar då han skjuter strax innanför trepoängslinjen. Han är inte Kobe och kommer aldrig att bli det, lyssna på coach Stevens, spela i hans system och gör ditt jobb så bra du kan.

Väst

Golden State Warriors (1) vs Los Angeles Clippers (8)

Warriors skaffade in Demarcus Cousins innan säsongen startade...Som att de behövde det. Denna säsong har varit väldigt spännande i Golden State, tyvärr inte för grejer som händer på planen men utanför den. Kevin Durant och Draymond Green drog igång ett stort bråk bara några matcher in på säsongen och man trodde att allt var förstör för dem. Det talades om kemiproblem och är det här början på slutet för Golden State men efter allt detta och många tveksamma matcher med stora förluster mot tveksamt motstånd är man ändå nummer ett i väst. Det är en så stark trupp ute på basketplanen, man har 5 All-Stars, solida veteraner från bänken och man mår bara bra. Steph Curry har haft en fantastisk säsong men det snackas inte lika mycket om honom som tidigare, han är deras kapten som håller ihop allt, det var mycket snack om att Green var deras motor, deras hjärta, nej det är Curry som är det. Han är och kommer alltid att vara nummer ett i GSW oavsett vem man tar in.

Nycklar till framgång

 • Killers
 • Cousins
 • När skotten inte faller

4 av 5 starters är lönnmördare. Även om Klay Thompson inte haft sin bästa säsong så är han fortfarande en av ligans bästa skyttar. Curry kan förändra en matchup från 0-100 lika så KD. Cousins och Green är två enforcers som kan vara riktigt tuffa att möta, Cousins är en riktig brusier inside som kan utnyttjas mot lag som är sämre i sitt insideförsvar, som Clippers. Det kommer bli otroligt svårt för LAC att hålla emot den här arsenalen av offensiva spelare som är villiga att se sina medspelare göra bra ifrån sig också, osjälviska.

Cousins är ett frågetecken i försvaret, han är en stor kropp och är väldigt duktig på att ta charges men hans pick and roll försvar håller låg nivå och ibland finns inte viljan att stoppa sin motståndare där. Han är helt klart någon motståndet bör gå på så mycket som möjligt.

Om skotten inte faller så är Warriors mänskliga, då har man en bra chans att ställa till med problem för dem.

Clippers eller ska vi säga Bänken. Det är Lou Williams och Montrelz Harrell som har tagit det här laget upp i nivå. Dessa två har varit en dynamisk duo hela säsongen lång och det Lou Will har gjort så förtjänar han att koras som 6th man of the Year redan idag. Innan februari rullade in så var Tobias Harris i riktigt fin form och han, Danilo Gallinari och Williams var alla tre i superform, dessa tre höll Clippers upp i topp länge tillsammans med ett bra guardförsvar så var LAC påväg mot en ännu bättre säsong än den man fick nu. Efter trade deadline och när Harris försvann var man tvungna att ta några steg tillbaka för att utvärdera om det var värt att fortsätta satsa eller om man skulle tanka. Man fortsatte att satsa och spelarna som kom in Clippers från traden passade in prefekt i systemet nästan på en gång och efter det höll man sig i skinet och lyckades hålla sig över sträcket med god marginal. Denna matchup kommer vara intressant då Clippers är ett väldigt bra offensivt lag och om man kan trade buckets med Warriors ligger man hyfsat till för att vinna en match. Det kommer bli spännande att se om Danilo Gallinari kan göra något i den här matchserien, han har varit i bra form och jag hoppas att han kan hålla sig hel hela vägen då han är en viktig faktor för Clippers.

Nycklar till framgång

 • Hålla nere siffrorna
 • Offensiven
 • Defensiven

Om Clippers kan hålla nere siffrorna mot Warriors är man redan på plus, man måste försöka att hålla fokus i försvaret det är A och O men sen om Warriors skjuter omänskligt bra kan man inte göra så mycket mer än sitt bästa.

LAC är offensiven allt, man är ett lag som lägger mycket tid på sitt offensiva spel och man är flexibel när det gäller sets och plays. Lou Will har alltid varit på topp mot Warriors, han gjorde 50+ mot dem förra säsongen och jag tror att Clippers kommer vara extra taggade att visa vad dem går för.

Patrick Beverley kommer vilja visa att han kan stoppa Curry/Thompson duon, inside defense måste bli bättre om man ska hålla nere siffrorna mot detta Warriors, Cousins får inte känna att han äger paint.

Denver Nuggets (2) vs San Antonio Spurs (7)

Nuggets överraskade många med att komma upp till 2:a seed i år även om man hade förväntningar på sig att komma på övre halvan var det fortfarande över förväntan. Nikola Jokic är navet i det här laget, hans positionering i anfallet är oftast i high post där han styr spelet. Handoffs är ett set Nuggets älskar att använda då Jokic har bollen högt upp i planen. Jokic har bollen, Murray kommer in från hörnet Jokic ger bollen till Murray och sätter en screen, rullar till korgen och får passningen från Murray eller så avslutar Murray själv. Detta är ett vanligt set Nuggets gör för att skapa ytor nära korgen. Nuggets är ett ungt lag med mycket energi dock man spela ganska slarvigt ibland och det kommer straffa sig i slutspelet. Nuggets har ett fint försvar, det finns några spelare kan guarda motståndets bästa spelare i en längre stund och göra detta bra. Garry Harris och Torey Craig har varit två som fått i uppgift att ta hand om de bästa spelarna i ligan. Det kommer bli intressant hur Denver kommer spela mot Lamarcus Aldridge, man har Paul Millsap som är en stabil försvarare och Mason Plumlee, frågan är dock om man kommer skicka double-teams mot Aldridge eller om man kommer spela straight up. Jakob Poeltl kommer vara ett problem för Nuggets, Jokic kommer bli utnyttjad i pick and roll situationer hela matcherna då han varken är snabb eller en riktigt bra försvarare. Det kommer bli en svår sits Nuggets hamnar i om Jokic bli utnyttjad gång på gång av Spurs.

Nycklar till framgång

 • Energi
 • Hemmafavör
 • Jokic playmaking

Nuggets som sagt är unga, man kommer vilja visa energi och man kan fokusera den här energi på positiva saker på planen kommer Spurs ha svårt att hänga med. Jamal Murray, Garry Harris och Nikola Jokic har alla tre bra matchups framåt och man kommer vilja sätta press på Spurs försvar så mycket som möjligt då detta är något Spurs inte har blivit bättre på under året.

Hemmafavör är det bästa som Nuggets fick i denna matchup. Båda lagen har varit hemskt dåliga på bortaplan men riktigt bra hemma. Om det går till en match 7 så ser detta bra ut för Nuggets.

Jokic är alltid en nyckel, om han kan skapa ytor och passningar för sina medspelare kommer anfallet att rulla igång och Jokic själv kommer att få lägen han med. Han är väldigt unik, han kan påverka matchen utan att göra poäng.

Spurs är ett välcoachat lag, det vet vi Gregg Popovich är GOAT coach och det är inte ens nära. Det är hans och lagets erfarenhet som kommer vara det stora i denna matchup. Nuggets som sagt är ett ungt lag och man har inte den erfarenheten än från stora matcher eller matchserier, Spurs är det motsatta. Coachningen kommer vara något som kommer påverka utgången och jag tror att med Spurs erfarenhet, kan man möjligen smita in en vinst på bortaplan. Spurs och Nuggets har egentligen ganska bra matchups mot varandra, båda lagen är ganska lika varandra spelarmässigt medans spelstilen är lite blandad. Båda har big men som är playmakers medans man har scoring guards. Det kommer bli tuffa kamper och som jag skrev innan kommer hemmaplan vara helt avgörande.

Nycklar till framgång

 • Erfarenhet
 • 3P%
 • Pick and roll

Erfarenheten är stor hos många i Spurs vilket inte är detsamma i Denver, nerver kommer vara något stort om man kommer till en match 7 och erfarenheten kommer vara en nyckel i dem sammanhangen.

Spurs skjuter bäst i hela NBA. Nummer 1 i 3P% detta är mycket pga deras skarpskyttar från bänken. Nuggets bänk är inte jättebra i sitt försvarsspel och Davis Bertans, Patty Mills och Marco Belinelli kommer vara viktiga kuggar för Spurs då dessa kan förändra en matchbild.

Utnyttja Jokic så mycket som möjligt. Han är långsam i sidled och kommer inte kunna hänga med guards som letar sig in mot korgen.

Portland Trail Blazers (3) vs Oklahoma City Thunder (6)

Portland förlorade Jusuf Nurkic efter ett benbrott för ett par veckor sen, denna matchup hade han passat perfekt för i försvaret. CJ McCollum har dragits med en knäskada och spelade en match innan slutspelet gick igång efter att han suttit i ett par veckor. Det är ett skadedrabbat Portland och det ser inte så ljust ut för 3:e seed då detta Thunder är en mardröm matchupmässigt. Enes Kanter kommer inte kunna stoppa någon i paint medans Lillard inte kommer kunna stoppa Russell Westbrook. Portland kommer också att få det tufft framåt, man är ett skjutande lag, man älskar att skjuta i midrange och om Thunder spelar försvar som man gjorde i första halvan av säsongen kommer detta bli en riktigt tuff uppgift. Damian Lillard är nyckeln till Porschen för Portland och om han inte spelar som ett monster från Space Jam 2 så kommer man tyvärr inte gå så bra.

Nycklar till framgång

 • Damian Lillard

Om Dame har en mindre bra match eller under majoriteten av serien kommer Portland att få det tufft. Man har bra spelare men inte tillräckligt bra för att kunna vinna mot OKC om dem turn it up i försvaret. McCollum kan go off men både han och Dame är otroligt streaky och om dessa inte spelar till 100% blir det jobbigt.

OKC startade säsongen otroligt fint, man var i topp i väst och defensiven var 2:a i ligan. Sen kom Paul Georges skadade axel iväg och PG gick från MVP-kandidat till inte, defensiven åkte ner till 4:e plats och man började förlora även fast Russ började spela bättre än tidigare. Nu är man på 6:e seed och fick en bra matchup mot Portland som man vunnit 4 gånger mot i år. Matchups är viktiga i slutspelet, scouter har inget annat för sig nuförtiden och kan bara fokusera på en sak och det är motståndet framför dem. Thunder kommer utnyttja Kanter alla dagar i veckan, Kanter är riktigt usel i försvaret och Adams bör kunna ha 15 ppg 13 reb i denna matchup varje match, Westbrook som lever i paint bör också kunna utnyttja sin snabbhet mot Kanter för att göra några enkla poäng. Frågetecknet i Thunder är George, kommer hans skada att påverka honom lika mycket som den gjort hittills eller kommer han kunna visa sin MVP form igen. Thunder måste gå tillbaka till sitt försvar som de hade tidigare under säsongen, när man började skita i den började man förlora och släppte in poäng helt i onödan.

Nycklar till framgång

 • Defensiven
 • Inside offensiv

Om man gå all in på försvaret så kommer man att vinna den här serien, skit i om det inte ser bra ut och att det blir låga totaler, det handlar om att vinna.

Utnyttja Kanter så mycket det bara går.

Houston Rockets (4) vs Utah Jazz (5)

Rockets skadeproblem förstörde mycket i början av säsongen för dem. Efter att alla blev friska har man kunnat fokusera på ett helt annat sätt. Sen har vi James Harden som har varit en riktig BALLER under säsongen. Han har verkligen hållit Rockets flytande. Man vann ju mot Jazz förra säsongen, 4-2, det kommer troligen se ut så även i år. Rockets kommer utnyttja Rudy Gobert varje gång ner för att få honom att fatta beslut. Pick and roll med Goberts gubbe, Harden går in, foul på Gobert och helt plöstligt är man oroliga. En annan matchup som kommer utnyttjas är Kyle Korver, han är troligen Jazz sämsta försvarare och man är all about the matchups i slutspelet. Det kommer vara som under grundserien, iso Harden pick and roll Harden och det är bara att köra på. Chris Paul kommer också vara någon som kommer använda dessa pick and rolls tungt och det kommer bli intressant att se om Jazz tvingas switch eller om Jae Crowder och Ricky Rubio orkar gå över dessa screens hela matchen lång.

Nycklar till framgång

 • James Harden/Chris Paul/Clint Capela

Om dessa kan utnyttja alla svagheter i Jazz försvar så som förklart ovan kommer man kunna göra vad man vill med Jazz. Jazz kommer säkert försöka shade Hardens vänster hand eller skicka double-teams men ändå har han 35+ poäng. Paul är ett geni ute på planen och hans ledaregenskaper kommer ge rollspelarna i Rockets en stor boost. Hoppas han håller sig skadefri, för Rockets skull. Capela är alltid ett alley-oop hot, Gobert måste varje anfall Houston har fatta beslut om vad han måste göra, kliva ut, backa hem eller inte göra någonting. Det kommer bli intressant att se hur Jazz ställer sig till alla dessa screens och iso-plays.

Jazz försvar är något man tagit ära till sig. Rudy Gobert DPOY, men hur mycket kommer han spela egentligen. Han blev utmanuvrerad förra året av Rockets, han var ingen större faktor och Capela skapade stora problem för honom med sin snabbhet upp och ner för golvet. Jazz kommer få det tufft om man inte hittar på något, att hålla Harden under 30 måste vara prio ett, men hur gör man det? Ingen aning. Jazz offensiv är medioker, man har ett långsamt tempo vilket passar Rockets ändå, framförallt Harden då han får "vila" i försvaret och sen gå upp i anfall. Mitchell måste vara lika bra som förra året om Jazz ska ha en chans, han måste bli effektivare i sitt skott, ta över igen och leda laget framåt. Förra gången hade Jazz inte Rubio, nu har man det och han är en bra försvare, kommer det att räcka dock?

Nycklar till framgång

 • Spela sitt eget spel
 • Trött ut Harden så mycket det bara går

Jazz ska spela sitt spel, om man spelar som någonannan kommer man att förlora. Man har sitt system och personalen för det systemet. Mitchell kommer vara ledaren tillsammans med Joe Ingles och Ingles är en underskattad playmaker som kan avlasta både Rubio och Mitchell ibland, inte längre stunder dock. Gobert måste få ett övertag mot Capela, vare sig det är offensivt eller defensivt.

Gör som Corey Brewer gjorde, var på Harden hela tiden från det han får bollen på sin planhalva och upp mot egen planhalva, försök med att shade hans vänster sida, försök med allt. Släng in Royce O'Neale, Jae Crowder, Ricky Rubio på honom. Allt!

Tack för att ni läste. Ses i slutspelet!

Ett inlägg av