Tankar inför kommande NBA-säsong.

Boston Celtics

Boston inför säsongen gjorde en mycket fin värvning när det gäller Kemba Walker. Walker är inte bättre än Kyrie Irving på något plan men han kommer inte vara en diva och någon som kommer förstöra stämningen i truppen som Irving gjorde. Walker kommer passa Brad Stevens system utmärkt, han kommer inte behöva ha bollen i sina händer konstant som i Charlotte och kommer få ett par plays utan bollen. Celtics har väldigt bra off the ball plays för sina point guards med mycket screens, flare screens och down screens för att få ett fritt läge att skjuta från. Walker kommer också att gilla att Celtics använder sig av mycket pick and roll i sina sets, horns är ett vanligt set för Stevens att använda sig av då Walker kan välja vilken sida han ska använda sig av. Kemba var topp 3 i att använda sig av pick and roll och skjuta off the dribble antingen från tre eller midrange. Som sagt kommer Walker vara en generell nedgradering från Kyrie Irving men inte i Celtics anfallsspel.

Jayson Tatum kommer vara en av nycklarna i laget. Kommer han att kunna leda detta lag? Om han slutar att tänka på sig själv kommer det att gå bra. Förra säsongen var det otroligt många dumma långa tvåor han sköt med handen i ansiktet och resulterade i för många missade skott. Tatum är en riktigt bra spelare, han har scorers instinct men han slutade göra det som gjorde honom så bra i sin rookie säsongen, gå in på korg för att avsluta. Tatum valde att skjuta en midrange jumper istället för att gå in och försöka få en foul eller avsluta med en layup. Detta måste ändras, det är många som säger att midrange är död men egentligen är den inte det, man måste dock hitta effektiva skott i dessa situationer som t ex Damian Lillard/CJ McCollum gör. Om Tatum ska fortsätta utvecklas måste han sluta titta på när Kobe Bryant skjuter midrange, för det finns bara en Kobe, titta på McCollum, screen - två dribblingar in - skott när han är helt ren vid the elbow. Inte som Tatum gjorde hela förra säsongen där han tog ett steg in och sköt med foten på trepoängslinjen med en hand i ansiktet. Tatum kommer få sina skott, han måste bara ha tålamodet och tro på att anfallet kommer skapa dessa chanser åt honom på ett naturligt sätt.

Celtics har tappat Kyrie och Al Horford inför säsongen, detta kommer såklart vara tunga avbräck speciellt Horford då man inte riktigt har fyllt hans plats eller funktion på planen. Horford gjorde alla småsaker till 100%. Screens i anfallet för att få en öppen yta till själv eller sin medspelare. Bra fotarbete i försvaret för att inte dra på sig onödiga fouls, var ett ankare i försvaret och en mycket stor del till varför Celtics försvar var i toppen när han var där. Man har tagit in ett hål i defensiven i Enes Kanter inför denna säsong och det kommer inte vara lätt att stoppa någon i pick and rolls för Boston under dessa 82 matcher med turken på planen. Annat är det framåt där han alltid är aktiv runt den offensiva korgen och skapar oreda för tip ins och extrapoäng. Jag har svårt att se hur deras inside defensive kommer att klara sig under säsongen, visst man har inte alltid varit det bästa returtagar laget med Horford på planen men han gav i alla fall trygghet i försvaret vilket inte Kanter kommer att göra. Det blir intressant att se om weakside defensive hinner rotera för att skydda korgen när Enes blir utnyttjad gång på gång.

Detta Celtics kommer få det svårt om man inte hittar en snabb lösning på deras anfallsspel. Man har atletiska spelare i försvaret som gör jobbet på en hög nivå men framåt är man oense om vad man ska göra. Kommer Tatum, Hayward, Walker och Brown kunna reda ut saker och ting som man inte riktigt kunde göra under förra säsongen? Om Tatum och Hayward börjar bli effektivare och få en bättre rörelse i anfallet kommer det att gå bra men så länge, framförallt dessa två, tänker på sitt och vad de vill ha kommer det att bli en lååång säsongen för Boston.

Brooklyn Nets

Nets vill storsatsa mest nästa säsong då KD kommer tillbaka men man vill såklart knipa en slutspelsplats precis som förra säsongen. Man har tagit in Kyrie Irving och skeppat iväg D’Angelo Russell som nu är i Kalifornien och Golden State Warriors. Vad gör det för Nets? Irving är en av NBAs bästa point guards men hans sätt i omklädningsrummet har ifrågasatts enda sen Cleveland-tiden och vi såg säsongen innan vad som hände i Boston, kommer han att skärpa sig nu för att visa Durant att han kan vara en ledare? Det som gjorde att Nets var så bra förra säsongen var att stämningen i gruppen var otroligt bra, alla visste vad de skulle göra på planen och man hade ett bra allround lag där man visste vem man kunde lita på i tajta matcher. Irving ersätter Russell i den mån att han kommer ha bollen i sina händer i clutch ögonblick tillsammans med Spencer Dinwiddie. Kommer Nets kunna fortsätta skina som man gjorde förra säsongen eller kommer Irvings ego att störa även dem?

Nets i år vill kopiera framgången man hade från förra året, kommer man kunna göra det med bara Irving av sina superstjärnor? Kyrie har själv aldrig tagit ett lag till slutspelet där han är nummer ett, han har alltid haft Lebron James eller Bostons lag overall. Det kommer bli spännande att se om han kan kliva fram och bli en man, då menar jag någon som tar ansvar för sina handlingar på planen och i omklädningsrummet och inte grinar i media stup i kvarten.

Nets tror jag kommer får det jobbigt i inledningen då man måste få laget att komma samman, man har flera spelare som gärna vill skapa någonting som Irving, LeVert och Dinwiddie men man har spelare som Joe Harris som kan komma runt screens för trepoängare, jag tror Harris kommer utnyttja Irvings gravitation mest av alla i laget då han är en fin spot up shooter också. Nets defensiv och returtagning har varit under all kritik i flera års tid nu, Jarrett Allen har varit en bra shot blocker vilket har givit Nets någon att luta sig på i försvaret. DeAndre Jordan, ny för säsongen är känd för detta också och om Jordan kan fortsätta vara en glass cleaner och en stor kropp i paint trots sin något höga ålder kommer det att ge en boost för detta Nets där man haft en svag punkt tidigare.

Många tänker på att Nets skaffat in Kyrie och Durant men om vi tittar på bänken i Nets ser den inte lika fin ut som den gjort tidigare. Man har förlorat många spelare som gjort grovjobbet tidigare och har haft + i sin +/- statistik, spelare som Rondae Hollis-Jefferson, DeMarre Carroll, Ed Davis, Allen Crabbe har varit bra spelare för detta Nets och man har tappat enormt i sitt djup och försvarsspel. Jag tror som sagt att det kommer bli lite tuffare för Nets än vad många tror och man lär vara runt 8-6 plats, sticker till och med ut och säger att man kommer ha det svårt att nå slutspel.

New York Knicks

Knicks trodde på en stor sommar i FA, det blev inte riktigt så. Men man fick in rookien RJ Barrett som är ett framtidshopp tillsammans med Mitchell Robinson, Kevin Knox och Allonzo Trier. Istället för Kevin Durant, Kawhi Leonard och dylikt blev det Julius Randle, Bobby Portis, Taj Gibson och Marcus Morris. Inte lika fina spelare som nämnda ovan men jag tycker exempelvis Marcus Morris är en bra värvning då han kan vara en jämn poänggörare som gör runt 12-13 poäng per match. Knicks har ingen riktig plan när det gäller detta lagbygge man satsade allt på att få in en eller två superstjärnor men tvingades gå för plan B, plan C ända ner till plan Z Inga större förväntningar på detta lag alls då man helt enkelt inte har någon plan att ta sig ur 15-10 positionerna i år. Man kommer vilja ge Barrett mycket speltid så att han kan utvecklas och det är väl det enda jag kan se Knicks satsa på.

Morris och Portis lär bli trade:ade till andra lag för picks och möjligen yngre spelare ungefär där vid jul-nyår alternativt i februari då trade deadline.

Knicks har hyfsade spelare, ingen som riktigt kan ta på den tunga ryggsäcken och bära detta lag till något speciellt, något underlig fördelning gällande big man rollerna då de flesta är PF.. Några av spelarna kommer att ha enstaka matcher där man glänser men laget overall är inget man har förväntningar på.

Philadelphia 76ers

76ers inför denna säsongen har nog topp 3 bästa startfemman i ligan. Al Horford valde att gå till Philly i FA och team up med Ben Simmons och Joel Embiid, väldigt fin defensiv samt offensiv och det kommer bli spännande att se hur alla dessa offensiva spelare kommer dela på bollen. Harris finns också med i snacket och han är fortfarande en väldigt farlig spelare överallt på planen offensivt sett. Phillys största problem kommer alltid att vara Simmons ovilja att skjuta. När detta är löst kan vi prata om att vinna några titlar annars finns det ingen chans för 76ers att tänka i dessa banor. Ja, man ger honom bra pieces att passa bollen till men så länge det andra laget kan spela 2-mot-1 i varje anfall Philly har blir det svårt att komma sig ur en bäst av 7 serie i slutspelet.

Philly kommer ha ett otroligt fint försvar på papperet, två mycket bra inside stoppers i Horford och Embiid, Simmons stora kropp på en point guard samt Josh Richardson som är en ball hawk i passning lanes kommer ge andra lag gråa hår under 48 minuters speltid. Kommer bli intressant att se hur kommunikationen mellan big men kommer vara, Embiid gillar att vara överallt i försvaret under korgen, Horford kommer behöva avbelasta honom så han kan koncentrera sig på att skapa offensivt. Spacing när det gäller offensiven kommer vara ett frågetecken, många spelare som vill göra poäng och ytorna krymper med Simmons på planen. Coach Brown måste dock ta ut Simmons i clutch, han tillför noll utan skytte eller att han är en stor straffkast-risk då han bara är runt 50-60% i den kategorin.

Kommer bli intressant att se 76ers gameplan framåt, om man inte är topp 3 i försvaret i år kommer jag bli förvånad, då har man inte gjort sitt jobb.

Toronto Raptors

Mästarna har förlorat sin guldklimp Kawhi Leonard inför säsongen till LA. Hur kommer detta lag se ut utan honom och kommer man kunna hålla sig topp 5 i öst? Det positiva är att Pascal Siakam kommer ta över rodret för detta Raptors och förhoppningsvis kan han fortsätta framåt i sin utveckling även denna säsong. Även om Kyle Lowry har det svårt i slutspelet så är han fortfarande en viktig kugge för detta Raptors, han är allround, bra i försvar, kan skjuta från tre och har runt 7 assist per match, vilket är riktigt fint för en PG. Marc Gasol valde att stanna kvar i Kanada, även om han börjar bli hyfsat gammal för NBA kan han fortfarande göra stora avtryck med sin vision och passningar från high post, post up game är fortfarande effektivt och han kan kliva ut till trepoängslinjen.

Även om Raptors förlorade sin bästa spelare kan man fortfarande vara ett farligt grundserielag. Grunden i laget finns kvar, bänken är fortfarande en av NBAs bästa med Fred VanVleet i spetsen. Ett lag med många olika spelartyper som inte har förändrats spelarmässigt alltför mycket och man har kvar coach Nick Nurse. Raptors kan vara ett lag som går under radarn pga sina spelarförluster men man är fortfarande ett bra lag. Det som kan stoppa deras säsongen och möjligen få dem att kämpa för slutspelsplats är skador. Hur säsongen ter sig får vi se men om det går neråt snabbt för Raptors har man flera utgående kontrakt som man lär dumpa av så som Ibaka, Gasol, Lowry och Van Vleet. Rebuild med spelare som Siakam, Anunoby och Powell.

Det starkaste för detta Raptors är deras längd och försvarsspel, man har flera spelare som är disciplinerade vad gäller försvaret och man kan skapa problem för flera lag. Nackdelar för laget är att man inte riktigt har bra spacing, man förlorade Danny Green tillsammans med Leonard och Green gav Raptors en bra trepoängsskytt och en bra rotationsspelare. Hur säsongen går för Raptors beror troligen på hur man börjar säsongen, fram till december och sen kommer GM Masai Ujiri skeppa iväg spelare eller försöka förstärka med några spelare för att kunna gå långt i slutspelet igen.

// @jalsjalley

Ett inlägg av