Det råder inga större tvivel om vilket lag som är bäst i Katalonien. Men snackar vi inbördes möten där Espanyol står som hemmalag så har Barcelona "bara" vunnit 3 av de 6 senaste, vilket ju ändå är statistik som gör att vi måste konstatera att detta möte är vid liv. Framförallt denna säsong kanske, när Barcelona har haltat mer än vanligt i ligaspelet och Espanyol faktiskt är med i toppen och hotar.

Att det dessutom väntar match mot Tottenham i Champions League i veckan för Barcelona kanske adderar lite nerv till detta möte med tanke på rotationsrisk. Eller? Espanyol har oavsett vad, alltid, allt att vinna i detta möte och det brukar också spegla av sig på planen.

Espanyol

Här finns det två olika sätt att se på Espanyols förutsättningar. Börjar vi med det positiva så kan vi konstatera att Espanyol är på sjundeplats i La Liga, bara sju poäng efter Barcelona. Dessutom har man tagit 15 poäng av 18 möjliga på hemmaplan, med 5-0-1 som resultatrad. Det är starka papper. Formen däremot... Där har vi det negativa. Tre raka förluster är inte direkt vad man vill ha i ryggen inför detta derby.

Skadeläge Espanyol

Mittbacken Naldo är ett frågetecken inför detta möte och enligt förhandsrapporterna så kommer inte den brasilianske mittbacken till spel. Det stora orosmolnet gäller dock ikonen Sergio Garcia. Poängskörden kanske inte varit strålande från Garcia hittills, men 35-åringens blotta närvaro gör att laget ofta höjer sig och den kampen mot klockan är viktig att vinna för både Garcia själv men även för hela laget.

Barcelona

Näe, någon rotation inför Champions League lär det knappast bli. Barcelona är redan vidare från gruppen och matchen mot Tottenham är betydelselös för Barcelona. Här kan vi räkna med bästa laget på planen och full motivation. Men frågan är hur långt det räcker. Skadeläget är påtagligt och även här är det en svag form att tala om. En vinst, ett kryss och en förlust på de tre senaste matcherna...

Skadeläge Barcelona

Tre namn kan vi räkna bort direkt. Samuel Umtiti, Rafinha och Sergi Roberto är borta ett tag till och kommer inte spela här. Sedan har vi en hel rad spelare som rapporteras som osäkra, bland annat nyckelanfallaren Luis Suarez men också succévärvningen Arthur. Dessutom räknar vi till Sergi Samper och Malcom på listan över osäkra och ni förstår att Barcelonas elva kan vara ganska ordentligt decimerad.

Summering och speltips

Med Sergi Roberto samt Samuel Umtiti out så kapas ganska mycket av Barcelonas backlinje. Semedo och Lenglet i all ära, men det är inte riktigt samma nivå. Espanyol känner garanterat att man inte har något att förlora och därmed kan gå ut och bara köra. Med tanke på Barcelonas relativt svaga form och med tanke på att defensiven fortsätt ser ganska rörig ut så bör vi väl kunna få se mål från båda lagen här? Jag vill tro det. Barcelona med Coutinho, Messi och Dembélé ska givetvis hitta nätet också. Båda lagen att göra mål. Det bör vara ett bra spel. Hitta de bästa oddsen här.

Ett inlägg av