The North London Derby är alltid något alldeles extra på den brittiska halvön. Det är en enorm prestige mellan dessa två klubbar vars arenor bara ligger ett par ordentliga Lloris-utsparkas ifrån varandra. Rivaliteten är stor och det är två supporterskaror som knappast firar jul ihop.

Fotbollsmässigt så är lagen också väldigt nära varandra för tillfället. Tre poäng skiljer de båda lagen åt i tabellen, men gästerna Tottenham får anses vara i bättre form. Tre raka vinster i ligan och seger i veckans Champions League-match mot Inter. Frågan är dock om inte Arsenal får anses vara favoriter med tanke på hemmaplansfördel och en trupp som inte är lika hårt matchad.

Arsenal

I torsdags åkte man till Ukraina för att möta Vorskla i Europa League. Laget man ställde upp var dock kraftigt roterat. Den offensiva trion utgjordes av Joseph Willock, Edward Nketiah och Emile Smith-Rowe. De ordinarie nyckelspelarna fick vila sig i form till helgens viktiga derby mot Tottenham. Arsenals form är superb med 18 raka tävlingsmatcher utan förlust och självförtroendet lär vara på topp när man kliver ut på Emirates.

Skadeläge Arsenal

Defensivt så fortsätter Laurent Koscielny att närma sig en comeback. Han är inte riktigt redo ännu, men kanske att vi kan få se honom på planen innan årsskiftet. Nacho Monreal är fortsatt skadad, så är även Danny Welbeck. Det stora orosmolnet är dock huruvida Alexandre Lacazette kommer till spel eller ej. Med fem mål och två assist på de 12 första matcherna i Premier League så är det en spelare som kan göra skillnad här.

Tottenham

Spelet har inte riktigt klaffat som vi är vana vid när det gäller Tottenham, men poängen har trillat in och i den senaste ligamatchen mot Chelsea så tog man både ett och två steg framåt vad gäller spelmäsig insats. Det kunde ha stått 5-0 i paus, men slutresultatet skrevs till sist 3-1. Nu är frågan hur pigga kropparna är med tanke på det tighta schemat. Det väntas dessutom veckomatch i Premier League...

Skadeläge Tottenham

Positiva tongångar på vänsterbacksplatsen där Danny Rose är tillbaka och tillgängliga spel. Lite mer oroande på högerbacken där Kieran Trippier fortsätter vara ett frågetecken. I övrigt är det en kvartett bestående av Vincent Janssen, Davinson Sánchez, Mousa Dembélé och Victor Wanyama som rapporteras missa detta derby.

Summering och speltips

Som vanligt i detta derby så räknar jag med ett uppskruvat tempo och en händelserik match. Med tanke på att Arsenals nyckelspelare är utvilade så räknar jag med att hemmalaget trycker plattan i mattan från början. Det behöver inte vara negativt för Tottenham då de vita är ett kontringsstarkt gäng. Vad gäller vinnare så har jag svårt att välja sida, däremot har jag oerhört svårt att se hur detta ska bli målsnålt. Överspelet på 3,0 mål till 1,95 känns därför som en bra utgångspunkt här.

Ett inlägg av