Analys: Inför IFK Norrköping-AIK. Första matchbollen för AIK.

Christoffer Svanemar,

AIK 13/9

Allsvenskan kliver i helgen in i den sista tredjedelen och visst går det att argumentera för att det är upploppet vi kliver in på. Bottenstriden är tydlig och innehåller fem lag. Mittenlagen krigar för en respektabel slutplacering och i toppen är frågan om gulstriden kommer innehålla två, tre eller fyra lag.

Det avgörs här. AIK leder Allsvenskan, fem poäng före Hammarby, nio poäng före IFK Norrköping och elva poäng före Malmö FF. Med den faktan konstaterar jag att samtliga lag kan vinna guld. Efter helgen kan det dock vara nere på två lag. Kanske bara ett.

En vinst för IFK Norrköping samtidigt som Hammarby och Malmö också vinner innebär att guldstriden blir ett race om fyra. Skulle AIK däremot vinna denna match, då kan vi i alla fall räkna bort IFK Norrköping från toppstriden. Ännu mer intressant blir det givetvis nästa omgång då AIK ställs emot Hammarby. Skulle AIK vinna både dessa matcher så vågar jag ropa ut att guldet landar i Solna. Då är det ledning med åtta poäng (minst) och åtta omgångar kvar att spela. Det ska man inte kunna tappa.

Läget hos gästande AIK är också rekordbra för tillfället. 32 raka matcher i Allsvenskan utan förlust. Det betyder att AIK spelat över ett år i Allsvenskan utan att förlora. Det rekordet är bara att lyfta på hatten för. Truppläget är även det positivt med Joel Ekstrand tillbaka i träning och endast de långtidsskadade Lundström och Nyholm frånvarande. Med andra ord så lär det inte ske några förändringar i AIKs startelva inför detta toppmöte. Framförallt inte då man senast körde över Häcken på hemmaplan efter att ha gjort säsongens bästa halvlek och stängt det mötet redan på 45 minuter.

Lika positiva tongångar är det inte i IFK Norrköping. Senast åkte man på en rejäl plump i bortamatchen mot Trelleborg då man endast fick 1-1. Där saknades visserligen Simon Thern på grund av avstängning och han kommer givetvis vara rejält spelsugen här då han möter sitt gamla lag och den tränare som valde att bänka honom... Man tvingas dock klara sig utan den viktiga försvararen Filip Dagerstål som drog på sig en mindre hjärnskakning när han i helgen spelade med U21-landslaget. Det gör att backlinjen lär bestå av Johansson, Larsen och Krogh-Gerson.

Historisk sett brukar detta vara en tight historia, framförallt när IFK Norrköping står som hemmalag. Visst finns det resultat som sticker ut mellan dessa två. 3-3 i våras och 6-0 till AIK för två år sedan är två exempel, men båda dessa spelades på Friends. Däremellena har vi resultaten 1-0, 2-0 och 0-0 till AIKs favör. Det mesta talar för att även detta kommer bli en tight historia där taktisk respekt präglar matchbilden.

IFK Norrköping är visserligen offensivt balanserade och har en hel drös fina offensiva pjäser. Problemet har dock varit kontinuiteten i anfallsspelet där ingen av de tilltänkta nyckelspelarna har lyckats bibehålla en hög form. Moberg-Karlsson har gjort sju mål, Simon Skrabb har gjort sex och förra årets skyttekung Kalle Holmberg har endast stått för fyra mål. Bortsett från 2-1-segern mot IFK Göteborg förrförra omgången så har IFK Norrköping faktiskt inte gjort mer än ett mål i någon av de sju senaste matcherna. Nu ställs man mot ligans i särklass bästa försvar. AIK har endast släppt in elva mål denna säsong och då pratar vi alltså om 20 spelade matcher. ** Allt talar således för en målsnål match på Östgötaporten och med tanke på AIKs form så blir jag inte heller förvånad om de svartgula gästerna lämnar Norrköping med tre poäng och 1-0 i bagaget.

Ett inlägg av
Christoffer Svanemar Christoffer Svanemar

Senaste analyser från Allsvenskan

Alla analyser från Allsvenskan
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Registrera dig
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Glömt lösenord