Det är dags att ta sig igenom Grupp G inför Världmästerskapet i fotboll som börjar nu i veckan. Gruppen är utan tvekan en utav de mesta ojämna och på förhand också den lättast förutsägbara när det kommer till avancemang, men även om vi inte investerar i det så vore det ju otrolit kul med en skräll. Belgien, England, Panama och Tunisien är lagen vi ska ta oss igenom och jag tycker att vi börjar i England.

Detta Southgate-tränade England, som på så många sätt är olikt vad vi brukar ha att göra med när England medverkar i mästerskap. Under Southgates korta era hittar vi en relativt ung trupp, vi har ett system som utgår ifrån en trebackslinje och trots ett aningen okreativt innermittfält finns det massvis som är spännande med den här upplagan. Phil Jones, Stones, Maguire tillsammans med den åldersstigna Cahill slåss om tre platser i defensiven, om nu inte Southgate fortsätter på expreimentet med Kyle Walker som höger mittback. Vi även har tre relativt unga målvakter i truppen nu när Joe Hart inte ens tar en plats i West Ham. Pickford lär ha förstaplatsen säkrad, men bakom har vi både Butland och Nick Pope redo att axla ansvaret om det skulle behövas. 

Okreativt innermittfält har jag redan rört, där Dier som inte haft den bästa utav säsonger tillsammans med Henderson huserar. Även Delph antar jag är uttagen för det centrala mittfältet, även om han gjort det bra som ytterback under säsongen, där det också går att vinkla balansen mer offensivt och stoppa in en Lingaard eller Alli som annars mer är tänkta för positionerna strax ovanför som de kämpar om tillsammans med Rashford och Sterling, även om den sistnämnda nog är tokgiven. Harry Kane har åtminstone lite lekkamrater runt omkring sig och England kan bli luriga när det är dags för utslagsrundor, om man inte tabbar sig i gruppen. 

Om vi tar oss till den lilla nationen Panama så är man i sitt första Världsmästerskap någonsin och det efter ett kvalspel som avslutades på ett helt otroligt sätt. För när både Mexico och USA förlorade sina matcher så fick man möjligheten att knipa en plats, där man lyckades vända ett underläge till vinst genom ett såkallat "spökmål" som kvittering och sedan när mittbacken Roman Torres dunkade upp ledningsmålet i den 88e minuten visste glädjen inga gränser. Men där och just då var det ju inte klart än, vilket man insåg och in kom en gammal dam och la sig på gräsmattan samtidigt som man hade en bänkspelare som sopade iväg bollar så långt bort han kunde.

Det var något alldeles speciellt för folket, vars president utlyste en helgdag dagen efter. Den landslagsrutinerade tränaren, Hernan Gomez, hade inte bara tagit Colombia och Ecuador till VM, utan nu även Panama. Man har som lag ofta spelat med en trebackslinje, men för att verkligen se till att man har de elva bästa spelarna på plan verkar man nu ha bestämt sig för en fyrbackslinje. Här hittar vi några medelmåttiga MLS-spelare i truppen och givetvis även spelare i varierande lag i Sydamerika. På topp har vi 37-årige Perez, som lär få slita rejält när det baktunga landslaget kommer att prioritera defensiven. Man kommer att få det otroligt svårt att skrapa ihop en poäng, eller få in en boll, men man kommer att leva på upplevelsen länge i Panama.

EDIT: Har man spelkonto hos Svenska spel rekommenderas Panama U1.5 gjorda mål i gruppen till 2.27.

Några som letar efter en upplevelse är den gyllende generationen i Belgien, de är ett par som börjar komma upp i åren nu. Till sitt förfogande har man Roberto Martinez på tränarbänken, ett inte allt för upphetsande namn med tusen gånger mer kompetent än sin föregångare, Wilmots. Den gamle Wigan och Evertontränarens verktygslåda kan kanske visa sig tillräcklig, med en trupp fylld utav världsklass och Belgien har både i kvalet samt genrepen sett ruskigt fina ut. 

Frågetecken hittar vi dock i backlinjen, den som nu innehåller tremittbackar i Martinez "3-4-3"-variant, då Vincent Kompany åkte på någon sorts skada i genrepet mot Portugal. Om han inte är redo, eller drar på sig en ny skada, så är alternativen brevid Vertonghen och Alderweireld bara två i Vermaelen och Dedryck Boyata. Problematiskt, men ska absolut inte påverka gruppspelet. Ytterbackspositionerna tillhör Meunier och Carrasco, Yannick alltså, ja den offensiva yttern. Martinez har funnit en plats för den talangfulle spelaren där, vilket hittills fungerat bra trots den offensiva balansen. Eden Hazard kan fokusera på att vika in i plan från sin vänsterplats medans man har Dries Mertens på andra sidan, som dock lär bli offrad för ett tyngre mittfält och ett 3-5-2 system när man ställs emot bättre motstånd. För Witsel har i princip allt defensivt ansvar där nu när De Bruyne har en djup spelfördelningsroll på innermittfältet, en roll han verkar trivas väldigt bra i. 

På topp är det Romelu Lukaku som gäller och tvärtemot flera länders toppspets så är han verkligen stenklar som startman där och en spelare som kommer att spela fulla 90 minuter. Han har även öst in mål både i kvalet och genrepet och snittar en bra bit över ett mål per match i den Belgiska tröjan under de senaste året. Hans målfacit samt den självklarhet i sin roll han har i landslaget gör han till en uppenbar utmanare om skytteligatiteln, när man då dessutom har två svaga lag i gruppen där extra mål kan hämtas in så måste jag rekommendera ett spel på Lukaku att vinna Guldskon i Ryssland 2018 som står i 17.00 hos Coolbet.

Sist ut är Tunisien, detta nordafrikanska landslag med en trupp med en hel del teknisk skicklighet och flertalet spelare från inhemska ligan. Tränare Nabil Maaloul tog över i april 2017 och ledde landet till Tunisiens första på 12 år, då man missat både -10/14. Man är egentligen ett taktiskt flexibelt lag, men kommer med all sannolikhet att ställa ut bussen i en form utav ett defensivt, lågt stående 4-5-1 system med tanke på de två topplag man har i gruppen. Inte blir man hjälpta utav att lagets kreatör och smått oersättliga Msakni nyligen gick sönder och inte kommer att kunna medverka. 

Slaget kommer troligtvis att handla om tredje platsen i gruppen med konkurrans av Panama, men landets imponerande resultat nu under genrepen bör också vara en väckarklocka att inte räkna ut det här gänget, som har en x-faktor och det är Wahbi Khazri. Han gjorde inte så mycket väsen utav sig i Sunderland, även om jag minns ett fantastiskt mål på Stanford Bridge, men har under årets säsong huserat i Franska Rennes där han gjort en mindre succé och verkar ha hittat lusten till fotboll igen. Han får troligtvis strikerrollen på topp, men kan även spela positionerna runt om. 

Om man lyckas skrälla återstår att se, det är ingenting jag hade lagt pengar på ännu iallafall. 

Ett inlägg av
Redlineer Redlineer
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Registrera dig
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Glömt lösenord