Speltips: Inför tennissäsongen 2017!

Hej där, kära läsare!

Efter att ha avslutat min bettingsäsong rekordtidigt i år, så är jag mer laddad än någonsin när tennistourerna nu återigen ska dra igång om bara ett par dagar. 2017 står runt hörnet och vi tennisfans borde ha mycket att se fram emot. Personligen, så känner jag att det här kommer att bli det mest intressanta året på bra länge. I toppen känns det jämnare än på många år och vi har dessutom ett par Svenskar som förhoppningsvis kan göra avtryck på den lite större tennisscenen.

När Julafton dammats av, så får jag alltid en härlig, varm känsla i kroppen. Bara tanken på de turkosa tennisbanorna i den Australienska värmen bringar upphetsning. Den här delen av säsongen är den som tilltalar mig klart mest! Att sitta där med en kaffe, när man vet att alla andra gått och lagt sig, och spana på ett färskt startfällt med hungriga spelare på andra sidan jordklotet är en upplevelse jag lärt mig att älska.

Vidare så håller jag Australien Open som den klart bästa Grand Slam-turneringen. Något jag kanske är ensam om? Fansen där skapar en stämning som de andra Grand Slam turneringarna bara kan dröma om och organisatörerna har bemästrat konceptet. Man blandar högklassig tennis, med fest och gemenskap. Alla är välkomna och du är inte tvingad att bära någon fjompig vit dress för att få sitta i publiken. Det är en av mina starkast lysande drömmar att en dag få besöka Australian Open!

Vem blir bäst 2017?

Den Australienska "swingen" och Australian Open innefattar dock bara ett par veckor av en lång säsong & ska vi kolla ur ett bredare perspektiv så finns det faktiskt en hel del faktorer som gör att den här säsongen i sin helhet kan bli roligare än på mycket länge.

Först och främst så tänker jag på det faktum att vi precis nyss fick en ny världsetta, i form av Andy Murray. Andy avslutade en flera års lång dominans av Novak Djokovic och öppnade i och med detta upp för ett betydligt mer ovisst 2017. Djokovic såg allt annat än oslagbar ut mot slutet och frågan är hur Serben kommer att tackla detta. Efter Novaks seger i Franska Öppna, som han kämpat för i så många år, så tycktes dennes motivation vackla kraftigt. Hittar han tillbaka, eller är Novaks tid som tennisens absolut bästa över?

På samma vis kan man fråga sig hur Andy tacklar 2017? I takt med att han blev världsetta, så har han vunnit i princip allt man kan vinna som tennisspelare och numera kan han även titulera sig som en av världsettorna i sportens historia. Han har förvisso ett par titlar kvar att plocka, men är å andra sidan mer eller mindre redan gudastämplad i hela Storbritannien.

På plats 3 till 6 på rankinglistan för tillfället finner vi Raonic, Wawrinka, Nishkori och Cilic. Fyra riktigt duktiga spelare och troligen kan någon av de där knipa en Grand Slam nästa år. Det känns mer öppet än på länge! Förhoppningsvis blir det Nishikori. Det är en spelare jag gillat länge! Raonic, som är världstrea har jag alltid hävdat att han aldrig kommer vinna en Grand Slam. Jag står fast vid det. Han kan slå vem som helst, men han kan inte slå Murray & Djokovic plus någon av de andra toppspelarna i samma 5sets-turnering. Han har inte tillräckligt djup i sitt spel för det. Milos chans ligger nog i att någon av de två där uppe skadar sig, för det är först då han har en verkligt rimlig chans.

Därefter har vi de två gamla rävarna Nadal och Federer, som bägge hade genomusla 2016. Nadal spelade rakt av värdelöst och Federer spelade knappt alls på grund av alla skadebekymmer. Har någon av dessa kapacitet och kropp nog att ge sig på en sista rush mot förstaplatsen? Kan någon av de bägge vinna en sista Grand Slam? Frågar ni deras fans, så är det givet att de kan det. Frågar ni mig så låter det annorlunda. Federer kan det definitivt inte. Det är väldigt tråkigt, men ska man se på det hela objektivt så är han slut som en absolut toppspelare. Nadal ska även han ha mycket små chanser men om han lyckas hitta någon form av superspel lagom till Franska Öppna så kanske det finns en liten chans där.

Vem blir då bäst, 2017? Otroligt svårt. Drömscenariot är väl att både Murray och Djokovic bestämmer sig för att göra det omöjliga och vinna alla Grand Slams samma år. Då kommer vi få se ett par helt ofattbart bra matcher, det kan jag lova. Mardrömmen är att bägge känner sig klara och att året blir tafatt utan några riktiga toppar. Det känns dock relativt osannolikt. Jag tror personligen att Andy Murray kommer vara världsetta också när vi summerar 2017. Så hungrig som denne var mot slutet av 2016 har jag sällan sett någon vara. Dessutom spelade han sin bästa tennis någonsin. Fortsätter han på det spåret, då blir han väldigt svårstoppad. Djokovic är den som kan stoppa honom, men då krävs det en ruskig höjning av Serben. Framförallt måste han visa mer vilja än under fjolåret.

Vilka ungtuppar kan utmana 2017?

Det här året kan definitivt komma att bli ett kraftigt skifte i toppen. Det är flera unga spelare på ordentlig framfart, samtidigt som spelare som Ferrer, Verdasco, Simon och Gasquet & Kohlschreiber faller allt längre bort från den absoluta världstoppen.

Vilka är då de unga killarna, som på allvar kan vara med och utmana om de stora titlarna nästa år?

Även om jag avskyr att medge det, så är ärkeidioten Nick Kyrgios den av alla ungtuppar som har mest potential. Ingen av de andra kan slå en boll så hårt och precist som den Australienska "bad-boyen". Kyrgios absolut största motståndare är dennes egna hjärna. Han tycks hata tennis och verkar sällan bry sig nämnvärt. Dock, hemma i Australien där alla strålkastarna hamnar på honom, så brukar han visa en annan form av gnista.

Förhoppningsvis får Kyrgios en bra start på året och bjuder på något riktigt magiskt under Australien Open. Lyckas han med det, och kommer in rätt i den här säsongen, så kommer denne med all säkerhet att vara det största hotet mot spelarna top 10 under 2017. Han har alla verktyg i världen rent spelmässigt för att inom ett par år vara världsetta. Frågan är bara om han själv orkar bry sig tillräckligt?

Bakom Kyrgios har vi Alexander Zverev. Tysken har visat sig kapabel att slå de flesta under 2016 och kan han bara få ihop det mentala när det behövs som mest, så kan han bli livsfarlig. Han har viljan som Kyrgios saknar, men saknar å sin sida vapnen som Kyrgios har. De här bägge kan mycket väl vara en framtida Grand Slam-final, förutsatt att ingen spårar ur. Den risken är nog tyvärr överhängande stor.

Sedan har vi också en spelare, som kanske inte passar in på den här listan helt och hållet då han redan är top 10, Dominic Thiem. Thiem var helt magisk under delar av förra året och kan han bara börja välj vilka turneringar han ska spela med lite större omsorg, så kan han mycket väl ta sig in top 5 under 2017. Thiem har precis allting som en toppspelare ska ha. Fantastiska grundslag, bra serve och en vilja av yttersta klass. Han är bara 23 år och jag blir förvånad om Thiem inte lyckas ta en Grand Slam inom 3-4 år. Han, kontra exempelvis Raonic, har betydligt större chanser trots att han är världsåtta och Raonic trea.

Mina personliga toppar & floppar

För att plocka ut namnen ovan som de tre stora utmanarna bland de unga spelarna, krävs inte att man kollat på tennis i tio år. Alla är välkända och många har troligen precis samma åsikter som jag gällande det där. Här tänker jag dock flagga för ett par spelare som ännu definitivt inte är "household"-namn bland folk som bara följer topptennisen. Vi startar med de spelare jag tror kan göra rejäla rankingkliv nästa år!

Nikoloz Basilashvili, från Georgien, är spelare jag gapat om länge över twitter. Han har ENORM potential och är utan tvekan en av de mer sevärda på hela touren. Niko går för vinnande slag i princip hela tiden och även om det ibland tippar över till dumdristigt så är detta en kille som kan ställa till problem för vem som helst. Kan han bara börja värdera sina lägen aningen bättre, så kan Nikoloz bli en av 2017´s stora vinnare. Han har precis tagit sig in top 100, och jag blir inte förvånad om han är minst top 50 vid årets slut.

Danil Medvedev är en annan jag lärt mig älska under 2016. Han må inte slå lika hårt som gossen ovan, men till sin fördel är han istället betydligt bättre på att värdera sina lägen. Han är extremt allround och har kommit upp som en raket under säsongen. Han har flera gånger visat sig kapabel mot bra motstånd och kan han bara förbättra sin egen serve ett par snäpp så är detta en kille som likt Nikoloz har bra chanser att klättra upp top 50 under 2017.

Adam Pavlasek är en annan spelare man bör hålla ett extra öga på nästa år. Han är bättre rankad än de två spelarna ovan, men jag håller han ändå som aningen sämre. Eller kanske inte sämre, utan mer oprövad. Pavalsek har tagit sig in top 75 i världen genom att i princip enbart spela på Challengertouren, medan både Danil & Nikoloz visat sig värdiga på den högsta touren. Adam har dock krossat challenger touren under en lång tid nu och kan han forsätta på samma höga nivå även i ATP250 i event och i diverse kval, så är detta ännu en i raden av spelare som kan nå riktigt långt i år. Top 50-40 känns inte alls orimligt.

Sist men inte minst, så flaggar jag för vår egna Mikael Ymer. Nu ska vi ha väldigt klart för oss att Ymer sett till rankingen är ljusår bakom de andra tre jag tagit fram, men det beror mestadels på Svenskens skadebekymmer. Mikael spelade knappt en match under 2016, fram till dennes comeback på slutet av året när han dammade av ett helt knippe starka Challengerspelare och avslutade året fantastiskt vackert med en seger över Verdasco i Stockholm Open. Mikael har allt en tennisspelare behöver. Måtte han bara få förbli skadefri! Det Mikael har, som de ovan inte har, är tid att utvecklas. Han är betydligt yngre och har mer tid på sig. Om han får vara skadefri det här året, så ska han ha mycket goda chanser att iallafall tillhöra Challengertourens toppskikt mot slutet av 2017!

Sedan, sist men inte minst, så måste man ju höja ett varningens finger för Juan Martin Delpotro också. Den Argentinska jätten är återigen tillbaka från skada och visade mot slutet av 2016 att han fortfarande är en av världens bästa spelare. Kan han bara få förbli skadefri, så är han en utmanare till att vinna Grand Slams redan 2017!

På floppsidan hade listan kunnat bli betydligt längre. Namn som Federer, Ferrer, Nadal mfl. lär göra sina fans besvikna och jag har ytterst svårt att se någon av dem göra något större avtryck under 2017.

Svenskchanser 2017

Det kommer nog inte som någon chock när jag säger att Mikael Ymer är Sveriges stora framtidshopp. Hans broder, Elias Ymer, må vara bra mycket bättre rankad för tillfället, men Elias har tyvärr visat prov på saker som direkt avskriver honom från alla förhoppningar kring att han en dag skulle kunna bli en av världens absolut bästa spelare. Elias är riktigt bra, men han har otroligt svårt att vinna tighta kamper och matcherna mot Kamke i Stockholm Open förra året, samt den mot Weintraub i Davis Cup, var rakt av patetiska. Där fick han chansen att spela på den absoluta toppnivån, mot klart överkomligt motstånd och i bägge fallen blev han totalt utspelad. Väldigt oroande. Elias kan säkerligen komma tillbaka någorlunda, men det är ändock tveklöst så att lillebror Mikael är vårt enda riktigt stora hopp framöver.

Det känns som om Mikaels karriär står och väger på dennes skadebekymmer. Kan han bara få förbli skadefri så har han alla möjligheter i världen att få synas i de största matcherna om några år. Fortsätter han att vara såpass skadebenägen som han redan varit, så kan det å andra sidan tyvärr vara över innan det börjat.

Bakom Ymer-bröderna ser det tomt ut. Carl Söderlund visade prov på fint spel under ett par turneringar i somras och han ska givetvis bli kul att följa nästa år, även om han högst troligen aldrig kommer bli ett stort tennisnamn.

Rosenholm är väl den sista som känns intressant. Han är påväg tillbaka efter skada och även om åren börjar rinna iväg för honom, så finns där definitivt en hel del potential kvar. Nog för att vinna på challenger touren, iallafall!

-

Ska vi summera lite kort, så känns 2017 som ett riktigt spännande tennisår, såhär på förhand! Toppen är oviss och vi borde ha ett fat av fantastiska matcher upplagda framför oss! Vem ska krönas som bäst, Murray eller Djokovic? Vem tar störst kliv bland ungtupparna? Orkar Kyrgios bry sig? Kan Thiem ta det där sista steget? Kan Mikael Ymer ge oss tennisglada Svenskar lite ljus i mörkret?

Frågorna är många. Låt 2017 ge oss svaren! Kvalet till ATP Brisbane drar igång redan inatt och jag är redo att fightas!
Gott nytt år, kära 1x2.se-besökare!

/Adam Perleroth
@baselinebetting
@baselineLIVE
@1x2se






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.