Speltips: Analys: NHL - Atlantic division

Okej, vi är framme på del tre av fyra i vår genomgång av NHL-divisionerna inför säsongen som börjar på onsdag. Idag är det dags för Atlantic Division i östra konferensen. Åtta lag slåss om tre platser, och dessutom två wildcard totalt i konferensen.

1. Tampa Bay Lightning

Jag skulle bli rätt förvånad om Tampa inte vinner denna division, som jag upplever som lättast i ligan. Bolts har i mina ögon divisionens mest kompletta lag, även om det fortfarande finns ett stort frågetecken kring såväl lönetak som målvakten Ben Bishop. Bakom Bishop har man dock vad som kan vara NHLs bäste andramålis i Andrei Vasilevskiy. Den ryske 22-åringen gör sin tredje säsong i ligan och det här kan bli året då han på allvar etablerar sig som etta mellan stolparna. Jag ser Bolts som en finalkandidat oavsett vilken av dessa två spelare man väljer att gå på. Laget såg enormt starka ut mot slutet av grundserien i våras, på väg in i playoffen, och då spelade man bitvis utan världsspelarna Steve Stamkos och Viktor Hedman. Unge talangen Jonathan Drouin lär ha visat i slutspelet att han är värd en plats i truppen, i synnerhet med all turbulens och strul bakom sig, och Anton Strålman är troligen en av Sveriges mest underskattade backar i Hedmans skugga. Nikita Kucherov kan vara med och slåss om titeln NHLs bäste ryss som inte heter Alexander Ovechkin.

2. Montreal Canadiens

Att sätta Canadiens som tvåa på den här listan efter förra säsongens totala haveri i och med Carey Prices skada känns lite so-so, men lik förbannad är det nog där de ska vara. I alla fall på pappret. Att det här lagets mentala image fått sig en törn råder det inga tvivel om, men frågan är hur dynamiken förändrats i och med stjärnbacksbytet där man fick Shea Weber mot PK Subban. Man har fått in en del förstärkningar i laget, som framför allt adderar lite tyngd utan att glänsa. Utöver Price och Weber, och möjligen kapten Max Pacioretty och backveteranen Andrei Markov är Canadiens ett lag utan riktiga superstjärnor, som förlitar sig på att samspelet fungerar. Vad som händer när det inte gör det fick vi ett bevis på förra året, men är Price i sin bästa form och man hittar samspelet lär playoffen vara högst nåbar.

3. Florida Panthers

Här har det hänt grejer. Jag ska inte rabbla namn, men Florida har skakat om rejält i sin roster inför säsongen, även om det inte är några riktiga storstjärnor som kommit eller gått. Backveteranen Keith Yandle lär hjälpa upcoming stjärnan Aaron Ekblad att skänka stabilitet till defensiven, och frågan är om finske Alexander Barkov har ännu en växel. Han har ökat sin mål- och poängskörd varje säsong, och går nu in på fjärde året i ligan. Men, den stora frågan är givetvis om Jaromir Jagr fortsätter att leverera. Tjecken är på väg mot 45 år i kalendern, men gjorde ändå förra året sin målmässigt bästa säsong sedan 2008. På tal om ålder är Roberto Luongo 37 år, och hade över sextio starter senast med bra utfall. Det finns inget som tyder på att han skulle vara märkbart sämre i år.

4. Boston Bruins

Tappade Loui Eriksson, och visst kan David Backes från St Louis skänka tyngd, men offensivt var det ett nerköp. Om detta råder det inget tvivel. Bruins har en tradition på senare år av att dumpa spelare som börjar lyfta, på något sätt är det som om man inte får sticka ut som artist i lagmaskineriet från Boston. Både Zdeno Chara och Tuuka Rask har i och för sig varit världsspelare, men nu börjar nog tiden ta ut sin rätt, och bägge har numera ett gäng motspelare över sig på listan över ligans främsta på respektive position. Om Bruins krigar och är konsistenta kan det kanske bli en slutspelsplats, men den är inte på något sätt självklar. Och om de kommer dit har jag svårt att se vilka playofflag man skulle rå på i bäst av sju.

5. Detroit Red Wings

Motor Citys finest trummar på, men ärligt talat är man fjärran från storhetstiden på 90- och 00-talet, och när till och med generationen efter Lidström och company börjar bli gamla utan att det tillförs några stora utropstecken vet man att en era är över. Även om mågna svenskar och Detroitfans inte vill erkänna det har Henrik Zetterberg sina bästa år bakom sig, och en åldrad Pavel Datsyuk har flyttat hem till Ryssland. Zäta är förvisso fortfarande en riktigt bra spelare, Dylan Larkin ett stort framtidsnamn och Målvakten Petr Mrazek har en hög högsta nivå, backad av en skaplig Jimmy Howard. Men sen då? Jag tror att Red Wings kommer att få mycket svårt att nå slutspel i den här gruppen.

6. Buffalo Sabres

En spelare att hålla ögonen på är Alexander Nylander, Williams lillebror och son till svenske ikonen Michael Nylander. Alexander gör debut i ligan, bara arton år gammal. Bröderna Nylanders respektive lag kommer att få kämpa om att undvika jumboplatsen i ligan, men jag tycker att Sabres är det klart starkare av de två, om än inte alls så bra som hypen gör gällande. Jag kan tänka mig att hålla dem ovanför Ottawa med på pappret, men längre än så vill jag inte gå. En del bra signingar tillsammans med talangen Jack Eichel kan nog skrälla till och från under säsongen. Jag tror att Buffalo landar nåstans kring 5-7:e plats.

7. Ottawa Senators

Ottawa har inte mycket att bjuda upp till dans med utöver världens bäste offensiva back, Erik Karlsson. Det hjälper inte hur bra driv han än må ha, eller hur vass han är på att få igång spelet. Det finns inget där framme som kan ta över pucken. Jag har satt Ottawa som sexa på denna ranking, men det vore i mina ögon inte på något sätt en skräll om det blir sämre än så. En slutspelsplats känns väldigt långt borta.

8. Toronto Maple Leafs

Toronto kommer att få det fortsatt tufft i år, men jag tror att det kan bli ett riktigt underhållande lag att titta på. Den stora frågan är så klart hur draftettan Auston Matthews kommer att prestera i sin rookiesäsong, men även kul att titta på William Nylanders andraår. Hur bra är nya målvakten Frederik Andersen? Håller han som uttalad förstemålvakt i ett lag som kommer att få det tufft i ligan?






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.