Din guide till Franska öppna på 1x2.se

Federer har slutat, Nadal är skadad, Djokovic har passerat zenit - och Świątek har redan mentalt börjar rulla ut den röda mattan på det röda gruset.

Vem vinner i år? Kan det bli någon annan än ovan nämnda herrar för bara andra gången sedan 2004, eller är det gammal get som är äldst även i år?

Du ser matcherna på Eurosport - och du hittar oddsen på 1x2.se!

Hur tittar jag på Franska öppna 2023?

Den som velat se tennis senaste åren har förmodligen Eurosport- eller Discovery-abonnemang sedan länge. Sändningarna på Eurosport har blivit en riktig modern klassiker, med återkommande kommentatorer och en uppspelt Mats Wilander som expert.

Varför heter turneringen Roland-Garros?

Rolle var en tidig fransk flygpionjär och stridspilot som omkom i första världskrigets allra sista fas. När en ny tennisstadion skulle byggas i Paris döptes den efter honom, och när sedan stadens stora tennisturnering flyttades dit fick den helt enkelt samma officiella namn.

Vilka är favoriter till att vinna årets Franska öppna?

På damsidan är det inget snack: du får knappt ens jämna pengar på att Iga Świątek ska försvara sin titel och sin plats som världsetta. Men för herrarna är det för en gångs skull ingen av de tre åldersstigna storheterna som toppar listorna. I stället är det Carlos Alcaraz, den unge världsettan från Spanien, som hoppas på att ta sin andra grand slam och första i Frankrike.

Vad betyder "öppna" i Franska öppna?

Att en tennisturnering är öppen kan betyda två saker: att det inte finns restriktioner på härkomst, och att det kvittar om man tjänar pengar på sin sport. I Franska öppnas fall är fallet det förstnämnda, eftersom turneringen före 1925 bara accepterade franska spelare. Det har alltså inget att göra med den så kallade "öppna eran", när grand slam-turneringar började tillåta proffs 1968.

Herrsingel - odds och info

Innan vi går in på oddsfavoriterna i herrsingeln stannar vi gärna till på brorsorna Ymer lite. I år kom Mikael in på ranking och Elias på kval, men om någon ska spana in deras matcher så är det nog mest för att se om Micke gör som i Lyon och slår sönder domarstolar i stället för att spela tennis.

Realistiskt har dock Mikael fått en riktigt snäll lottning, medan Elias måste ställa till med en rejäl överraskning om han ska ta sig förbi Casper Ruud i första omgången. Den norska världsfyran har å sin sida en riktig gräddfil fram till kvartsfinal, och väl där lär vi kunna få ett skandinaviskt möte mot Holger Rune - som slog just Ruud i Rome Masters i förra veckan. Vi gillar dock tanken på att spela mot dansken. Han har en ganska problematisk lottning, och han är inte direkt känd för att hålla humör och tålamod på topp över upprepade femsetare i gassande hetta.

Men bäst lottning har ändå Carlos Alcaraz. Han slogs oväntat ut tidigt i Rom, men det kanske rentav kan betyda att han fått vila. Annars ligger han etta i världsrankingen, har spelat kanon på grus, och har som högsta seedmotståndare i kvartsfinalen Stefanos Tsitsipas - som han tycks ha exceptionellt enkelt för, trots att båda teoretiskt kan ta toppen i rankingen efter turneringen.

Nole, alltså Novak Djokovic, får åka in i Frankrike oavsett vaccinationsstatus men han är inte favorit i år. De första matcherna lär han dock klara utan problem - och vi kan få en repris på matchen mot Cecchinato, som stod för en megasensation när han besegrade just Djokovic 2018. Nu är han tillbaka på samma låga ranking som han hade då.

Sist får vi ta upp Daniil Medvedev, som spelar för "absolut inte Ryssland" eftersom ryssarna fortfarande inte får delta under officiell flagg. Men Danne får det svårt i år. Vägen till kvartsfinal innehåller såväl Zverev - med två raka semis - som Jannik Sinner, och dessutom finns det flera spelare som visserligen inte är bra på grus men som mycket väl kan tvinga dig att slita för segern, som de Minaur och Tiafoe. Medvedev vann i Rom och har inte fått vila heller. Det är svårt att tro alltför mycket på honom.

Damsingel - med en given storfavorit

Damtennis är konstigt. Iga Świątek börjar nästan kännas gammal... hon fyller ju faktiskt hela 22 medan tävlingen pågår.

Men bäst i världen är hon för närvarande tveklöst. Hon vann här 2020 och i fjol, och hon tog hem US Open i höstas också. Givetvis är hon längst upp på oddslistorna. Det är svårt att se vem som ska slå henne dessutom.

På översta halvan måste Ons Jabeur lyftas. Hennes facit på grus är riktigt bra och det är ett underlag hon är uppvuxen på. Dessutom gick hon till två raka grand slam-finaler i fjol. Problemet är bara att hon varit skadad, så det är en rejäl chansning att spela på henne. Rybakina och Gauff är också spelare som kan ta ett set, men de måste ha en riktigt bra dag för det.

Nej, om något är det undre halvan som är mest värd att titta närmare på i oddsen för damsingeln i Franska öppna, och särskilt då finalistoddsen. Här hittar vi belarusiskan Sabalenka, men finalistoddsen på henne är rätt låga. Då är det roligare att kolla på outsiders som Pegula - hög lägstanivå, men långt ifrån grusspecialist, med stentuff lottning; eller Ostapenko som faktiskt vann för några år sedan.

Hemmanationen hejar förstås på Caroline Garcia... men ärligt talat, hon ska inte ha så mycket med saken att göra. Går hon ens till kvartsfinal så får vi se det som ett kvitto på att publiken burit fram henne. Och det har den bara lyckats med en gång under hennes ganska långa proffskarriär.

För svensk del har vi fått in Rebecca Peterson i turneringen igen, men hon har aldrig överlevt två matcher i turneringen. Gör hon ändå det här, då är vi tillbaka på en viss Świątek... och skräller hon där är det tidernas svenskskräll i damtennisen.

Alla singelvinnare

Det är förstås ingen riktig sammanställning om vi inte nämner en massa tidigare vinnare. Och för hemmanationens del är det ärligt talat jäkligt skralt. På herrsidan har ingen fransos tagit sig till final sedan Mats Wilander slog Henri Laconte 1988, och inte vunnit sedan Yannick Noah besegrat samme Wilander. Det går inte mycket bättre för damerna, där Mary Pierce vann år 2000 och gick till final ett par gånger till. Proffseran har knappast varit snäll mot Frankrike alltså.

För Sverige, däremot, har det förstås gått bättre. Wilander vann tre gånger, Björn Borg sex gånger på åtta år, och Söderling slog ut såväl Nadal som Federer på vägen mot två raka finaler. Dessutom har Norman, Edberg, Pernfors alla varit i final - och Sven Davidson vann faktiskt en av sina tre raka finaler årtiondet innan amatörreglerna togs bort.

Men värst är - förstås - Rafael Nadal. Undertecknad är fortfarande väldigt nöjd över att ha spelat honom till vinnare av Roland-Garros redan efter 2005 års första grusmaster, och det var lukrativt. Sedan dess har oddsen på honom aldrig nått samma höjder, för han har vunnit... och vunnit... och vunnit. Får vi en ny vinnare i år tro?

Årtal Herrvinnare Damvinnare
2022 Rafael Nadal Iga Świątek
2021 Novak Djokovic Barbora Krejčíková
2020 Rafael Nadal Iga Świątek
2019 Rafael Nadal Ashleigh Barty
2018 Rafael Nadal Simona Halep
2017 Rafael Nadal Jeļena Ostapenko
2016 Novak Djokovic Garbiñe Muguruza
2015 Stan Wawrinka Serena Williams
2014 Rafael Nadal Maria Sharapova
2013 Rafael Nadal Serena Williams
2012 Rafael Nadal Maria Sharapova
2011 Rafael Nadal Li Na
2010 Rafael Nadal Francesca Schiavone
2009 Roger Federer Svetlana Kuznetsova
2008 Rafael Nadal Ana Ivanovic
2007 Rafael Nadal Justine Henin
2006 Rafael Nadal Justine Henin
2005 Rafael Nadal Justine Henin
2004 Gastón Gaudio Anastasia Myskina
2003 Juan Carlos Ferrero Justine Henin
2002 Albert Costa Serena Williams
2001 Gustavo Kuerten Jennifer Capriati
2000 Gustavo Kuerten Mary Pierce
1999 Andre Agassi Steffi Graf
1998 Carlos Moyá Arantxa Sánchez Vicario
1997 Gustavo Kuerten Iva Majoli
1996 Yevgeny Kafelnikov Steffi Graf
1995 Thomas Muster Steffi Graf
1994 Sergi Bruguera Arantxa Sánchez Vicario
1993 Sergi Bruguera Steffi Graf
1992 Jim Courier Monica Seles
1991 Jim Courier Monica Seles
1990 Andrés Gómez Monica Seles
1989 Michael Chang Arantxa Sánchez Vicario
1988 Mats Wilander Steffi Graf
1987 Ivan Lendl Steffi Graf
1986 Ivan Lendl Chris Evert
1985 Mats Wilander Chris Evert
1984 Ivan Lendl Martina Navratilova
1983 Yannick Noah Chris Evert
1982 Mats Wilander Martina Navratilova
1981 Björn Borg Hana Mandlíková
1980 Björn Borg Chris Evert
1979 Björn Borg Chris Evert
1978 Björn Borg Virginia Ruzici
1977 Guillermo Vilas Mima Jaušovec
1976 Adriano Panatta Sue Barker
1975 Björn Borg Chris Evert
1974 Björn Borg Chris Evert
1973 Ilie Năstase Margaret Court
1972 Andrés Gimeno Billie Jean King
1971 Jan Kodeš Evonne Goolagong
1970 Jan Kodeš Margaret Court
1969 Rod Laver Margaret Court
1968 Ken Rosewall Nancy Richey
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt